Tapas

Tapas, det är något jag bara fullständigt älskar! Det är mycket vanligt att äta tapas tillsammans med familj och vänner i Spanien och då under flera timmar. Namnet tapas har det fått av spanska verbet "tapar", som betyder att täcka. Det kommer sig av att förr så fick man en liten rätt, att använda som ett lock till det glas med vin, sherry eller vad man nu beställde för dryck. 

Tapas är både kalla och varma rätter. Bland annat kan det bestå av detta:

  • En skiva vitt bröd med ett pålägg så som skinka (jamón), ost (queso), chilipeppar (pimiento), oliver (aceitunas), korv (chorizo), olika typer av fisk (pescado) och så vidare.
  • Potatisomelett (tortillas)
  • Köttbullar med sås (albondigas)
  • Bläckfisk (calamares)
  • Ansjovis (boquerones)
  • Långkokt oxkött (carne mechada)
  • Räkor med vitlök (gambas al ajillo)
  • Fläsk med persilja och vitlök (raxo)
  • Färska svampar med vitlök (setas al ajillo)
  • Ost med ansjovis (queso con anchoas)

Samt en massa, massa mer. Oftast så beställer man i ett sällskap en hel del rätter tillsammans, sedan så kommer de in till bordet, lite pö om pö, alltså inte alla rätter på en gång. Tapas är inte bara att äta, det är ett sätt att umgås.

15 Jun 2020