Kanarieöarna

Något som tillhör Spanien, det är Kanarieöarna. Det är en spansk ögrupp, som består av av sju större öar och sex andra mindre små. Ögruppen ligger i Atlanten, utanför Afrikas nordvästra kust. De sju stora öarna är Teneriffa, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera, Fuerteventura och El Hierro. De sex mindre är Alegranza, La Graciosa, Isla de Lobos, Montaña Clara, Roque del Este och Roque del Oeste. Alla små öar utom en är obebodda. På La Graciosa finns det dock boende.

Namnet som Kanarieöarna har, det kommer inte av fågeln med samma namn, som bor där, som många tror. Namnet kommer från latinets Insulae canariae, ”Hundöarna”, efter det latinska ordet Canis vilket betyder hund. Islas Canarias heter det på spanska. 

Det är i huvudsak tre av öarna som har flest turister och det är Teneriffa, Gran Canaria och Lanzarote. Dock finns det charter och resor till de andra fyra större öarna.

Historia

För si sådär 2-3000 år sedan så fanns det en inhemsk befolkning på dessa öar och de härstammade från Nordafrika. Sedan antiken har dessa öar varit kända i Europa. Vem som upptäckte öarna vet man inte med säkerhet, men man tror att det var Hanno Sjöfararen från Karthago. Omkring 510 f.Kr. så gjorde han nämligen en upptäcktsresa längs den afrikanska västkusten. Dock kan det vara så att  fenicierna redan kände till öarna före det.

När européerna upptäckte öarna så var de bebodda av urinvånare som hade namn efter den ö de bodde på. Det mest kända folkslaget är guancher, från Teneriffa. 

Benämningen guanche kommer av guan (”person”) och Chinet (”Teneriffa”). Spanjorer kom därefter att använda sitt begrepp guanches för all ursprunglig befolkning på ögruppen.

Korrekta namn för urbefolkningen beroende på ö:

La Palma – Benhaorita eller Auritas
La Gomera – Gomerita eller Gomero
Tenerife – Guanche
Gran Canaria – Canarii
Lanzarote och Fuerteventura – Majo

Kanarieöarna införlivades med det kastilianska kungadömet 1496.

Kanarisk mat och dryck

På flera av Kanarieöarna kan man njuta av god mat och dryck. En del är spansk mat, annat är typiskt kanariskt. Tapas, som jag skrivit om innan är en del av Spaniens matkultur och består av små läckra rätter. Paella är en annan god spansk rätt som många förknippar med det ursprungliga och genuina spanska köket.

Potaje canario är en mustig kött- och grönsakssoppa i vilken det ofta ingår spaghetti, kål, ärter, morötter och olika köttbitar. 

Gofio är ytterligare en välkänd kanarisk maträtt. Det är rostat och grovt malet majs-, korn- eller vetemjöl som används på massvis av olika sätt. Till exempel att strös över en banan, som frukostflingor tillsammans med mjölk, till kvällsmåltiden blandad i en soppa eller som rent tillbehör och komplement i maten.

”Gamla kläder” smakar alldeles utmärkt! Ropa vieja spm rätten heter betyder just gamla kläder, och är en läcker spansk gryträtt. Rätten tillagas av kött, kikärtor, paprika, lök, stekt potatis och en skvätt vin. Kanarierna äter traditionellt ropa vieja varje söndag.

Chopitos, calamares, pulpo frito alltså bläckfisk är vanligt på Kanarieöarna. Här kan du prova på precis alla olika varianter av bläckfisk som finns att tillgå.

Papas arrugadas är en slags potatis som äts på Kanarieöarna. Det serveras vanligtvis med en en sås kallad mojo rojo, eller som ett komplement till kötträtter. Det som är speciellt med denna potatis är att de kokas med skal på i en massa salt, som lägger sig runt potatisen. 

Drycker

Sangría är mer eller mindre den spanska nationaldrycken som ofta består av rödvin, brandy, mineralvatten, citron, is och socker.

På Gran Canaria har du två goda, inhemska drycker. Det är Tropical, som är en öl. Teneriffas motsvarighet är Dorada.

Gran Canaria är även känd för olika varianter av rom, som produceras på romfabriken Arehucas, som grundades 1884. Den ligger I Arucas, på Gran Canarias nordöstra del inte långt från Las Palmas

Spanskt kaffe är gott med och det finns olika varianter. Testa den spanska cortadon som är panjorernas eget favoritkaffe, ungefär som en espresso med en gnutta mjölk i. Du har även Café sólo som är en liten kopp svart kaffe. Café con leche består tillhälften av mjölk och till hälften av kaffe. Och café filter som är vanligt bryggkaffe.

Väl på Kanarieöarna bör du också prova en café con leche condensada på maten som är en enkel eller dubbel espresso som hälls upp i ett litet glas där botten med råge fyllts med kondenserad mjölk.

Lämna en kommentar