Intressanta fakta om Spanien

Spanien är ett fascinerande land, fullmatat av historia och kultur. Oavsett hur många gånger du besöker, finns det alltid något nytt att upptäcka. Men hur mycket vet du egentligen om det? Dessa intressanta fakta om Spanien låter dig gräva lite djupare in i landet.

Spanien har fortfarande en kung

Landet har fortfarande en konstitutionell monarki – för närvarande kung Felipe VI.

Monarkin återställdes strax före diktatorn General Francos död 1975, när Juan Carlos I av Spanien, sonson till den förra monarken, blev kung.

Spanien har en nationalsång utan ord

Spanien är fullt av egenheter, men en av de udda fakta om Spanien är att dess nationalsång saknar ord.

Marcha Real är en av endast fyra nationalsånger i världen utan text (ja, de brukade ha texter men ingen använder dem längre). Det är också en av de äldsta nationalsångerna i världen.

Spanien har det tredje största antalet UNESCO-platser i världen

Det är ingen hemlighet att Spanien är fullt av historia, kultur och otroliga landmärken – men visste du att det har 46 UNESCO: s världsarv?

En av de mer kända fakta om Spanien, UNESCO-webbplatserna är utspridda över hela landet, från Cordobas historiska centrum till det världsberömda Alhambra, du bör inte missa dem från din resplan till Spanien.

Morerna erövrade över ½ av landet på 800-talet

Moriska styrkor erövrade stora delar av Spanien på 700-talet. Medan spanska styrkor gradvis återerövrade olika regioner under loppet av de efterföljande århundradena – satte morerna sin prägel på landet, från de vackra palatsen Alhambra till Cordobas Mezquita och Malagas Alcazaba.

Och som ett resultat har landet ett stort moriskt inflytande
 
Morerna – eller mer exakt, araberna i Nordafrika – ockuperade en stor del av Spanien mellan 711 och 1492.

Under den perioden växte många delar av deras kultur in i det spanska samhället, inklusive mat, musik och arkitektur.

Jag har redan nämnt den otroliga arkitekturen, men den sträcker sig också till moriskt hantverk, inklusive de intrikata plattorna som du hittar i många spanska byggnader.

Spanien är värd för världens äldsta fiesta

Spanien är värd för världens äldsta fiesta – Romeria de Nuestra Señora de la Cabeza i Sierra Morena har varit stark i över 800 år.

The Sanctuary of the Virgin finns på toppen av det högsta berget i Sierras – pilgrimer tar sig till helgedomen för att sjunga och dansa framför den under de årliga festligheterna.

Var och en av de 17 regionerna har sin egen unika identitet och kultur

Spaniens 17 autonoma regioner har starka egna identiteter, som härrör från det faktum att de brukade vara ett antal separata kungadömen.

Enandet började när Ferdinand av Aragonien och Isabella av Kastilien gifte sig 1469. Det har varit mycket agitation i vissa regioner, framför allt Katalonien, för självständighet från Spanien.

En spansk författare skrev den första moderna romanen

En spansk författare förändrade den samtida litteraturens ansikte. Miguel de Cervantes tros ha skapat den första moderna romanen när han skrev Don Quijote.

The Genious Nobleman of Don Quijote of La Mancha följer en adelsman som är besatt av ridderlighet och ger sig ut på att bli en riddarevilande, innan han ger sig ut på en rad äventyr och upplevelser som får honom att avsäga sig sina ridderliga ideal på sin dödsbädd.

Den är värd för världens största tomatkamp

Varje år har de en massiv tomatstrid i Bunol. La Tomatina är en av de roliga fakta om Spanien som alla känner till.

Festivalen har pågått sedan 1945, då en ung man blev rasande och började kasta tomater på sina vänner – fler anslöt sig och så föddes en tradition.

Myndigheterna förbjöd festligheterna på femtiotalet men den återställdes 1957 efter att invånarna höll en låtsasbegravning med en tomat i en kista för att sörja deras mycket älskade festlighet. Det har gått starkt sedan dess.

Spanien är fullt av knäppa traditioner

Det finns en tradition att du ska äta 12 druvor när klockan ringer på det nya året. Tanken är att du äter en druva varje slag vid midnatt – om du lyckas med det har du lycka till på det nya året.

Spanien har flest barer i Europa

Spanjorerna älskar en avslappnad drink, så det borde inte komma som en överraskning att Spanien har det högsta antalet barer i Europa. Saker och ting kommer dock inte igång förrän sent, så gå inte iväg för tidigt för din utekväll.

Spanska barn tror inte på tandfen

Här kommer en av mina roliga favoritfakta om Spanien: snarare än tandfen, spanjorerna hänvisar till Ratoncito Pérez – en mus som tar tänder kvar under barnens kuddar och byter ut den mot en present.

Musen dök först upp i berättelser av den spanske författaren Fernán Caballeron, men tog verkligen fart när författaren Luis Coloma använde dem i sina berättelser, inklusive en för den 8-årige Alfonso XIII.

Spanien är värd för ett årligt lotteri med den största utbetalningen i världen

El Gordo – det spanska jullotteriet har den största totala utbetalningen i världen. Tillsammans får vinnarna hela €2 240 000 000. 

Madrid är hem för den äldsta restaurangen i världen

Madrid är en matälskares glädje – det är en av de bästa platserna att besöka för matälskare – men visste du att det är hem till världens äldsta restaurang?

Botin restaurang har serverat rätter till ivriga tippare sedan 1725 – missa det inte nästa gång du besöker staden.

Landet producerar MYCKET olivolja

Spanien producerar cirka 44 % av världens olivolja – mer än dubbelt så mycket som Italien.

Den har över 8 000 kilometer kustlinje

Alla vet att Spanien har många stränder, men en av mina favoritfakta om Spanien är att landet har mer än 8 000 kilometer kustlinje och över 8 000 stränder.

Kustlinjen är verkligen vacker (bort från några av de uppbyggda orterna) – från destinationer som Mojacar på Costa de Almeria till de fantastiska stränderna på Menorca, Spanien är fylld med underbara stränder och cool kustlinje. Inte konstigt att det har så många stränder med blå flagg.

Lämna en kommentar