Fantastiska Barcelona

Spaniens näst största stad Barcelona är den katalanska kustens pärla och världens fjärde mest besökta stad. Barcelona är huvudstad till både grevskapet Barcelonès och den autonoma regionen Katalonien. Staden i sig har ungefär 1,6 miljoner människor. Räknar man med de närmaste förstäderna är invånarantalet nästan dubbelt så stort, hela 3 miljoner. Barcelona är också en av världens mest tätbefolkade städer med fler än 16 000 invånare per kvadratkilometer.

I denna stad är det mycket som förknippas med turism, sol, bad och fotboll. Staden Barcelona har många sevärdheter, spektakulär modern arkitektur, en vacker medeltida stadskärna och ett fantastiskt läge vid den solkyssta kusten.

Stadens allra populäraste turistmål är bland annat Picasso-muséet, den anrika marknaden La Boqueria, den ofärdiga men magnifika katedralen Sagrada Familia och den berömda avenyn La Rambla.

När det gäller mat så finns det både traditionell spanska maten så väl som moderna, avantgarde-restauranger, samt pizzerior och salladsbarer. Kataloniens matkultur anses vara bland Spaniens främsta, så ta dig tid att prova dig fram i det lokala köket under din resa.

Nöjen

Barcelona är en familjevänlig stad, och det finns gott om nöjen inom räckhåll. Staden har bland annat ett eget zoo, ett nöjesfält och en akvarieanläggning En bit utanför staden ligger dessutom Europas näst största nöjesfält. Här hittar du ett urval av de mest omtyckta nöjesparker i och kring Barcelona.

  • Barcelona Zoo
  • Vattenparker
  • L’aquarium de Barcelona
  • Port Aventura
  • Parc d’Atraccions del Tibidabo

Festivaler

Det går knappt en hel månad på året utan att Barcelonaborna har en anledning att festa till det ordentligt. Många gånger är det de lokala helgonens årsdagar som är anledningen till att gatorna fylls av firande invånare och flödande cava i festivalandan. Vissa högtider innebär långa musikfester, andra karnevaler

Nattliv

Barcelona vimlar av turister så väl som studenter vilket ger staden ett energiskt nattliv. Klubbarna fylls sällan av människor innan midnatt, men håller i allmänhet öppet väldigt sent

Barer i Barcelona

  • Terrrazza
  • Catwalk
  • Shôko
  • Elephant

Språk

Barcelona har två officiella språk. Dels spanska, dels regionen Kataloniens egna språk, den romanska katalanskan. De flesta invånarna, 95 procent, förstår katalanska, men bara 74 procent talar det, och knappt hälften, 47 procent av regionens 7,5 miljoner invånare kan skriva det.

Katalanska liknar både spanska, franska och italienska men har ett skarpt uttal som ger en distinkt klang.

Även om många, i synnerhet på de turisttäta områdena, talar engelska, så uppskattar invånarna att turisterna erkänner deras språk genom att försöka sig på några fraser på katalanska.

Katalonien

Katalonien är en självstyrande region i Spanien och omfattar de fyra provinserna Lleida, Tarragona, Girona och Barcelona, som även är regionens huvudstad. Denna region koloniserades av romarna ungefär 200 år före Kristus. År 400 gjorde västgoternas intåg slut på romarnas grepp om Katalonien. Man delade nu in området i 15 grevskap. När alla grevar dog, så strävade Katalonien efter självständighet. Först 1640 utropades den Katalanska republiken, och så sent som 1979 godkändes ett politiskt och kulturellt självstyre.

Lämna en kommentar